Repatrierea cenusii in Romania

Cand intr-o familie intervine decesul unei personae dragi aceasta va face tot posibilul pentru ca persoana decedata sa isi gaseasca inapoi drumul spre casa. Procedura de repatriere este un proces destul de complex, ce presupune in primul rand transport international funerar, insa pentru ca acesta sa fie efectuat, familia trebuie sa intre obtina o serie de documente si avize care sa permita acest lucru. In astfel de cazuri se recomanda sa apelati la o firma de servicii funerare, deoarece prin prisma experientei in acest domeniu, ei va pot ajuta sa finalizati aceasta procedura in cel mai scurt timp posibil. Prin transport international funerar intelegem atat repatriere decedati pe cai rutiere, repatriere decedati aeriana cat si repatriere cenusa, variante dintre care familia indoliata poate alege la momentul respectiv. Exista putine cazuri in care déjà cel trecut in nefiinta sa fi specificat in timpul vietii care este varianta pe care doreste sa o adopte in caz de deces. De aceea, aceasta obligatie le revine persoanelor cu gradul de rudenie cel mai apropiat.

In caz de repatriere decedati pe cai rutiere, transportul se va efectua cu masini omologate, speciale pentru acest tip de transport. Este varianta cel mai des utilizata, care presupune cele mai mici costuri, fiind de asemenea si cea mai rapida. In plus, transportul se face de la adresa la adresa.

In caz de repatriere decedati aeriana, transportul presupune efectuarea in prealabil a rezervarii pentru zborul respective, precum si demersurile necesare pentru transportul pana la aeroport. Partea cea mai grea o reprezinta faptul ca destinatia finala o reprezinta aeroportul cel mai apropiat de localitatea in care traieste familia decedatului, urmand ca ramasitele sa trebuiasca transportate pana la domiciliu.

Cat despre repatriere cenusa, intra in discutie incinerarea care este o varianta legala, o optiune a fiecarui cetatean. Daca persoana decedata nu si-a manifestat niciodata gandurile refertor la ceea ce se va intampla cu corpul sau in caz de deces, atunci se va respecta vointa sotului, parintilor a copiiilor sau al altor rude. Serviciul de repatriere cenusa presupune ridicarea ramasitelor pamantesti si obtinerea tuturor documentelor necesare pentru efectuarea acestui demers pentru transport international funerar. Firma noastra dispune in acest sens de o relatie stransa cu autoritatile abilitate ce se ocupa de expedierea catre adresa de destinatie. In urma procesului de incinerare, firma noastra poate asigura si urna pentru cenusa si daca familia doreste cenusa poate fi transportata personal de catre aceasta. De multe ori incinerarea este varianta cea mai potrivita, deoarece este aproximativ de 3 ori mai ieftin decat cel de inhumare, nu este necasar un loc de veci, nici platita intretinerea mormantului.

Incinerarea umana se realizeaza in unitati specializate, in crematorii, in camere dotate corespunzator unei astfel de proceduri. De obicei, procesul de incinerare dureaza intre 1 – 3 ore si depinde de factori precum materialul sicriului in care a fost amplasat corpul, greutatea corpului, temperatura, etc.

Dupa finalizarea procedurii, urna cu cenusa ii va fi inmanata familiei, care o poate depozita intr-un loc special amenajat sau sa o imprastie in natura, intr-un loc cu o semnificatie speciala pentru persoana decedata.