Decesul in strainatate este o mare problema, o problema de care cetatenii romani ori nu sunt constienti ori continua sa o ignore. Inainte de intrarea in vigoare a legii liberei circulatii, toti cei care ieseau din tara aveau un pasaport, unde pe ultima pagina erau mentionate cateva obligatii. In acest document, scria ca cetateanul roman care merge in strainatate are obligatia de a detine suma necesara acoperirii cheltuielilor de reintoarcere in Romania. Exista un acord la nivel european prin care cetatenii altui stat decedati pe teritoriul respectiv si unde nu exista posibilitatea acoperirii cheltuielilor de repatriere pot fi inmormantati pe teritoriul acelui stat. Problema este insa ca acea inmormantare se face cu o cheltuiala, suportata de primaria din localitatea unde a decedat acea persoana. In multe cazuri familiile celor decedati sunt in Romania si nu au posibilitatea de a achita aceste cheltuieli, desi exista o legea care priveste ajutoarele de urgenta. Aceste ajutoare ar trebui acordate de administratiile locale in vederea sprijinirii familiilor pentru repatriere, dar care nu se aplica de zeci de ani.

Cat costa insa o repatriere in caz de deces? Dar o asigurare?

Un barbat a murit in urma unui accident de munca.  Alti 3 romani au murit intr-un grav accident rutier si cu toate ca plata repatrierii a fost suportata de compania de asigurari a persoanei care a provocat accidentul, corpurile au plecat la mai bine de o saptamana catre Romania din motive birocratice. De asemenea un alt caz de repatriere a unui roman mort a fost cel al unui cetatean roman ucis in accident de masina. Nici in acest caz, familia tanarului ucis nu era pregatita pentru acoperirea cheltuielilor si a fost nevoie din nou de sprijinul comunitatii si al unei companiei aeriene care a oferit transportul gratuit. In numeroase localitati din diverse tari unde muncesc cetateni romani, de multe ori si la negru, unde deseori se intampla cate o nenorocire, un accident rutier sau accidente de munca, iar decedatii sunt tineri. Exista o serie de antreprenori de pompe funebre care nu isi aduc aminte sa fi repatriat vreun roman care sa fi beneficiat de o asigurare de repatriere. De aceea, mereu se folosesc materialele cele mai ieftine pentru ca, la final, costul sa nu fie mare pentru familie. Firmele de pompe funebre percep taxe pentru servicii si produse: sicriul, transportul la aeroport si elaborarea documentelor, care presupun proceduri birocratice destul de complicate, unde intra si apostila care se obtinem de la Tribunalul Superior de Justitie. Toate familiile vor sa rezolve actele de pe o zi pe alta, insa acest lucru este imposibil. Dosarul dureaza aproximativ o saptamana. Firmele de pompe funebre repatriaza multi romani care isi pierd viata peste hotare, insa intr-adevar niciunul nu dispune de asigurare de deces si repatriere.

Exista numeroase informatii necesare despre asigurarea riscului de deces in strainatate, informatii ce trebuie luate in considerare in momentul in care o persoana decide sa paraseasca tara. Si desi exista un numar mare de companii de asigurari care ofera acest serviciu, exista un numar foarte mic de persoane care se decid sa isi faca o asigurare de deces si in vederea repatrierii. Riscul unui deces in strainatate exista iar cheltuielile cu repatriere pot fi mari, in functie de tara, de localitate și de modalitatea de deces.

La incheierea unei polite de asigurari, verificati daca firma de asigurari platește costul repatrierii integral și in ce conditii face acest lucru. Sunt companii care platesc direct firmei de servicii de repatrieri insa altele pe motivul ca trebuie sa opereze o ancheta, veti fi pusi in situatia ca despagubirea sa nu se acorde nici dupa 1 luna, doua de la momentul decesului. De asemenea, verificati  care sunt tarile incluse precum și care este plafonul maxim de despagubire. In baza intocmirii unei asigurari medicale pentru calatorii peste hotare, firma se ocupa de rezolvarea situatiei legale in caz de repatriere. Repatrierea corpului neinsufletit presupune aducerea in Romania sau in tara de rezidenta a corpului neinsufletit al Asiguratului, ca urmare a decesului survenit in urma producerii unui risc asigurat in perioada de valabilitate a politei de asigurare.

Sumele asigurate in caz de repatriere pentru un Asigurat sunt conform pachetului de asigurare ales. Suma asigurata pentru cheltuielile de repatriere va fi dedusa din suma asigurata stabilita pentru cheltuieli medicale. In cazul in care persoana trecuta in nefiinta dispune de o polita de asigurare de viata, familia decedatului va beneficia de ajutor financiar din partea companiei de asigurari, astfel incat costurile suportate de familie vor fi gale cu zero. Repatrierea se va efectua gratuit de catre firma funerara, fara a se percepe nici o taxa de nici un fel familiei.  Familia decedatului este complet scutita nu doar de taxele de repatriere ci si de orice alte proceduri care ar fi trebuit facute in astfel de cazuri. Consilierii firmei funerare sunt aceia care se vor ocupa de intocmirea dosarului precum si de decontarea directa catre compania asiguratoare. Membrii familiei vor economisi astfel nu doar timp ci si cheltuirea unor sume considerabile care apar in astfel de situatii. Astfel intreaga suma va fi recuperate de la firma de asigurari, nicidecum de la dumneavoastra.

Prin Asigurarea de Accidente, Asiguratorul acopera decesul Asiguratului pe perioada de valabilitate a contractului de asigurare ca urmare a unui accident produs pe perioada de valabilitate a contractului de asigurare pentru care Asiguratorul plateste indemnizatie de asigurare.

S-ar evita multe probleme daca romanii si-ar asigura repatrierea in cazul decesului, chiar daca nimanui nu-i place sa se gandeasca la asta. In ceea ce priveste Statul Roman, din partea acestuia nu se poate obtine nici un fel de sprijin financiar. La consulatele romanesti, romanii cer sprijin atunci cand ajung in aceasta situatie, dar tot ceea ce pot primi sunt sfaturi si asistenta consulara gratuita. Majoritatea familiilor care se afla in astfel de situatii cer informatii privind modalitatile de repatriere a rudei care a decedat, insa Sectia Consulara a tarii respective ofera doar asistenta.