Sari la conținut

Condiții, solicitare și cuantum ajutor de deces

Condiții, solicitare și cuantum ajutor de deces

Pierderea unei persoane dragi este întotdeauna o experiență dureroasă și dificilă pentru cei care rămân în urma sa. În astfel de momente, ajutorul financiar poate fi de ajutor pentru a acoperi costurile cu înmormântarea sau alte cheltuieli asociate cu aceasta. În România, ajutorul de deces este acordat persoanelor care îndeplinesc anumite condiții și care depun o cerere adecvată.

Condiții pentru obținerea ajutorului de deces

Ajutorul de deces este acordat în principal în două situații: în cazul decesului unui asigurat sau în cazul decesului unui pensionar. În primul caz, beneficiarii trebuie să fie membri ai familiei asiguratului, precum soțul/soția, copiii sau părinții. În al doilea caz, ajutorul de deces este acordat văduvei/văduvului, copiilor sau părinților pensionarului decedat.

De asemenea, pentru a fi eligibili pentru ajutorul de deces, membrii familiei trebuie să fi trăit cu persoana decedată și să fi depus o cerere în termen de 60 de zile de la data decesului.

Solicitarea ajutorului de deces: proceduri și documente necesare

Pentru a solicita ajutorul de deces, membrii familiei trebuie să depună o cerere la Casa Județeană de Pensii sau la Casa de Asigurări de Sănătate, în funcție de situație. Cererea trebuie să fie însoțită de o copie după certificatul de deces și de actele de identitate ale solicitantului și ale persoanei decedate.

În plus, în cazul decesului unui asigurat, trebuie să se depună și o copie după carnetul de asigurări de sănătate al persoanei decedate, iar în cazul decesului unui pensionar, trebuie să se depună și o copie după certificatul de pensie.

Cuantumul ajutorului de deces: limită maximă și criterii de calculare

Limita maximă a ajutorului de deces în România este de 11 salarii minime pe economie în vigoare la data decesului. Cu toate acestea, cuantumul ajutorului de deces poate fi mai mic, în funcție de situație.

Astfel, în cazul decesului unui asigurat, cuantumul ajutorului de deces se calculează în funcție de veniturile asiguratului în ultimele șase luni dinaintea decesului, iar în cazul decesului unui pensionar, cuantumul ajutorului de deces se calculează în funcție de pensia pe care o primea pensionarul decedat.

De asemenea, trebuie menționat că ajutorul de deces este neimpozabil și poate fi acordat într-o singură tranșă sau în mai multe tranșe, în funcție de preferințele beneficiarilor.

În concluzie, ajutorul de deces poate fi de ajutor în momente dificile și poate acoperi unele dintre costurile asociate cu înmormântarea. Pentru a fi eligibili pentru ajutorul de deces, membrii familiei trebuie să îndeplinească anumite condiții și să depună o cerere adecvată. Cuantumul ajutorului de deces este calculat în funcție de situație și poate fi acordat într-o singură tranșă sau în mai multe tranșe. Este important să știm aceste informații înainte de a depune o cerere pentru ajutorul de deces.

Cere pretul exact:

Veti primi raspunsul in scurt timp

Repatriere decedati din Europa in Romania

Repatriere decedati din America in Romania

Repatriere decedati