Sari la conținut

Proceduri de repatriere a trupului neînsuflețit în cazul decesului unei persoane dragi în străinătate

Procedurile de repatriere a trupului neînsuflețit în cazul decesului unei persoane dragi în străinătate reprezintă un proces complex și delicat. În astfel de situații, familia trebuie să facă față unor provocări administrative și logistice dificile, în timp ce suferă și din cauza pierderii unui membru drag. Articolul de față își propune să prezinte etapele procesului de repatriere, documentele necesare și costurile implicare în acest demers, pentru a oferi o imagine completă și informativă în acest domeniu important.

Etapele procesului de repatriere a trupului neînsuflețit din străinătate

 1. Anunțarea decesului: Primul pas în procesul de repatriere este anunțarea decesului autorităților străine. De obicei, acest lucru se face prin intermediul ambasadei sau consulatului României din țara respectivă. Reprezentanții diplomatici vor oferi sprijin și vor furniza informații cu privire la pașii următori.

 2. Eliberarea certificatului de deces: Autoritățile străine vor elibera certificatul de deces, care este un document esențial în procesul de repatriere. Acesta trebuie să fie tradus în limba română de un traducător autorizat și legalizat de către ambasada sau consulatul României.

 3. Înregistrarea decesului la consulat: Familia trebuie să se prezinte la consulatul României și să înregistreze decesul. Acesta este un pas important pentru a obține documentele necesare pentru repatriere.

 4. Obținerea aprobărilor și autorizațiilor: În funcție de țara în care a avut loc decesul, pot fi necesare diverse aprobări și autorizații, cum ar fi permisul de înmormântare sau certificatul de transport funerar. Familia trebuie să se informeze cu atenție cu privire la cerințele legale specifice țării respective.

 5. Pregătirea trupului neînsuflețit: Corpul persoanei decedate trebuie pregătit pentru transport și înmormântare. Acest proces implică realizarea formalităților de îmbălsămare, îmbrăcarea corespunzătoare și ambalarea într-un sicriu special.

 6. Transportul internațional: O etapă crucială în repatriere este transportul internațional al trupului neînsuflețit. Agențiile de repatriere specializate se ocupă de organizarea transportului, inclusiv rezervarea zborurilor și alocarea spațiului pentru sicriu în avion. Este important ca acești specialiști să fie contactați cât mai curând posibil, pentru a asigura o repatriere eficientă și fără probleme.

 7. Formalitățile vamale: La sosirea trupului neînsuflețit în România, este necesară efectuarea unor formalități vamale specifice. Acest proces implică obținerea documentelor necesare și efectuarea plăților pentru taxe și impozite.

 8. Transportul intern: După ce formalitățile vamale sunt finalizate, corpul persoanei decedate este transportat de la aeroport la locul unde va avea loc înmormântarea. Acest transfer este de obicei asigurat de către agenția de repatriere sau o firmă de pompe funebre locală.

 9. Înmormântarea: După ce corpul a fost adus în România, familia poate organiza înmormântarea conform tradițiilor și dorințelor persoanei decedate. Este recomandat să se contacteze o firmă de pompe funebre pentru a obține sprijin și asistență în organizarea funeraliilor.

 10. Formalitățile post-repatriere: După înmormântare, familia trebuie să înregistreze decesul la starea civilă și să obțină certificatul de deces românesc. De asemenea, pot fi necesare alte formalități, cum ar fi anularea documentelor personale ale persoanei decedate.

Documentele necesare pentru repatrierea decedatului din străinătate

Pentru a efectua repatrierea trupului neînsuflețit în România, familia trebuie să furnizeze următoarele documente:

 1. Certificatul de deces: Eliberat de autoritățile străine, acesta trebuie să fie tradus și legalizat.

 2. Pașaportul defunctului: Este necesar pentru identificarea persoanei decedate.

 3. Certificatul de naștere și căsătorie: Aceste documente sunt necesare pentru a confirma relațiile de familie și a stabili urmașii legali.

 4. Autorizațiile și aprobările necesare: Orice documente oficiale eliberate de autoritățile străine pentru transportul trupului neînsuflețit.

 5. Documentul de identitate al persoanei care solicită repatrierea: Familia sau reprezentanții legali ai defunctului trebuie să prezinte documentele lor de identitate.

 6. Acordul de repatriere: Acesta este un document care trebuie completat și semnat, confirmând dorința familiei de a repatria trupul neînsuflețit în România.

Costuri și asigurări pentru repatrierea trupului neînsuflețit în România

Procesul de repatriere a trupului neînsuflețit din străinătate implică costuri semnificative, care pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi țara în care a avut loc decesul, distanța și costul transportului internațional.

Printre principalele costuri asociate repatrierii se numără:

 1. Taxele consulare și vamale: Acestea includ taxe pentru eliberarea certificatelor și a avizelor necesare repatrierii.

 2. Transportul internațional: Costurile pentru biletele de avion și transportul sicriului.

 3. Îmbălsămarea și pregătirea trupului neînsuflețit: Acestea pot varia în funcție de serviciile solicitate și de politica agenției de repatriere sau a firmei de pompe funebre.

Pentru a face față acestor costuri, este recomandat ca familia să aibă o asigurare de repatriere încheiată în prealabil. Aceste asigurări oferă acoperire financiară pentru cheltuielile legate de repatriere și pot fi contractate înainte de călătorie.

Procedurile de repatriere a trupului neînsuflețit în cazul decesului unei persoane dragi în străinătate reprezintă o provocare emoțională și logistică. Cu toate acestea, prin urmarea atentă a etapelor procesului și obținerea documentelor necesare, familia poate să-și aducă persoana dragă acasă și să-i ofere un ultim omagiu. Este important ca acești pași să fie urmați cu sprijinul ambasadei sau consulatului României din țara respectivă și cu ajutorul unor agenții specializate în repatriere.

Cere pretul exact:

Veti primi raspunsul in scurt timp

Repatriere decedati din Europa in Romania

Repatriere decedati din America in Romania

Repatriere decedati